keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Omavaraistalous, mahdotonta vai mahdollista?

Olen huomannut, että olen koko ajan tietämättäni puskenut kohti jonkinasteista omavaraistaloutta, jossa ruoka juoksee ympäri pihaa ja syksyisin säilötään ruokaa omiin tarpeisiin. Lämmitys meillä hoituukin ilman sähköä, emmekä omista lainkaan sähköhellaa. Juoksevasta vedestä en ehkä niin vain luopuisi, eikä mies suostu luopumaan televisiosta, mutta kaikki muu kyllä hoituisi ilman sähköä. Tällä hetkellä teen muutamaa päivää viikossa töitä, mutta toisaalta haluaisin luopua siitäkin, ja kasvattaa itse oman ruokani ja tulla toimeen mahdollisimman vähällä kuluttamisella. Uskon, että noin 70% omavaraisuus olisi ihan täysin mahdollista toteuttaa, mutta ihan ilman rahaa ei tässä maailmassa taida enää selvitä. Tokihan rahaa voisi saada käyttöön myymällä oman talouden ylijäämätuotteita (munia, lihaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä) mutta eri asia on sitten se, kuinka verottaja tällaisesta touhusta rankaisisi. Paluu juurilleen kiehtoo ajatuksena, se, että luonto antaa ihmiselle kaiken, mitä ihminen tarvitsee ja kaikki muu on turhaa.

Kuluttaminen on alkanut kyllästyttää. Rahalla ei saa ostettua onnea, vaikka niin voi ajatella nähdessään kaupassa täydellisen parin punaisia korkokenkiä. Tällä hetkellä taidan vaikuttaa erittäin boheemilta kulkiessani lähikaupassa tukka heinänkorsien peitossa ja parhaat päivänsä nähnyt villatakki päällä. Kaiken kruununa tietenkin oman äidin kutomat punaiset lapaset, heinänkorsissa nekin. Kukallisissa kumisaappaissani en ole vielä näyttäytynyt, mutta ei sekään päivä varmaan kaukana ole. Arvot ovat pehmentyneet, palanneet jonnekin hyvin syvälle, jossa pintakuorella ei ole enää merkitystä. Tokihan tämä nyt ei aivan niin sanottua ole :) Nautin vieläkin meikkaamisesta, ja kun lähden juhlimaan revittelenkin oikein kunnolla, minihametta ja verkkosukkaa,  tukkalisäkettä ja parfyymia. Mutta jotenkin se tärkeys tästä kaikesta on kadonnut. Se ei enää askarruta, ei mietitytä eikä ole lähellekään niin tärkeää kuin se joskus on ollut.

Parhaimpia hetkiä ovat ne illat, kun koko perhe pakkautuu puuhellan lämpöön, ja jokainen saa olla sitä mitä on. Lapsilla on punaiset posket hellan vieressä puuhaillessaan, isän villasukasta näkyy varvas. Vielä heinät poneille, kanalasta valot sammuksiin, tarkastetaan että pupuilla on kaikki hyvin. Iltatee ja lapset nukkumaan. Ikkunasta paistaa kuu, jutellessa menee myöhään iltaan.


Hauskaa päivänjatkoa lukijoilleni!

21 kommenttia:

 1. Voi kun kuulostaa ihanalta! :)

  VastaaPoista
 2. Omavaraisuus on meilläkin haaveissa :) Oman lihan hankkimisen estää vain miehen ilmoitus, ettei hän sitten pysty kaatamaan kuin hirviä... Emmekä varmaankaan pystyisi edes syömään itse kasvattamaamme eläintä. Syöttekö te lihaa?

  VastaaPoista
 3. Tuo kuulostaa kyllä tosi ihanteelliselta tavalta elää ^^ Täällä pk-seudulla asuessa sitä on ajautunut niin kauas kaikesta tuommoisesta, että luontoa kaipaa ihan hulluna ja kulutus ahdistaa. Joskus teininä sitä vaan halusi jostain kesämökiltä äkkiä pois ja nyt vanhempana haluais vaan muuttaa sinne :p Jos joskus saan lapsia, haluaisin kasvattaa ne juuri tuollaisessa ympäristössä ja luonnonmukaisilla arvoilla (mieheni on onneksi samoilla linjoilla, eli ehkä vielä joskus..:)

  VastaaPoista
 4. henni, sitä kohden matka käypi :D

  Elise, syömme lihaa kyllä. Tässä kohtaa tulee sitten kysymys niistä eettisistä valinnoista. Itse olen jo kauan pohtinut sitä, että jos ihminen syö lihaa, niin hänen pitäisi myös pystyä tappamaan oma ruokansa. Itse olen epäileväinen omasta pystymisestä, mutta toisaalta taas, syömällä tehotuotettua lihaa tuen tehotuotantoa. Pienimuotoinen lihantuotanto olisi kyllä haaveissa omaan käyttöön.

  Suvi, toivotaan, että tekin pääsette miehen ja tulevien lapsien kanssa luonnon helmaan :) Ja kiva, kun olet löytänyt miehen joka on samoilla linjoilla asiasta!

  VastaaPoista
 5. Heips :)

  Mun blogista löytyisi sulle tunnustus, jos sellaiset kiertohässäkät kiinnostaa :)

  VastaaPoista
 6. Seuraan edellistä kertomalla, että minultakin löytyy tunnustus sinulle!

  VastaaPoista
 7. Minun blogistanikin löytyy sinulle palkinto, käy hakemassa

  VastaaPoista
 8. Mulla on ranchilla ihan samat suunnitelmat. Tuon tappamisen oon ratkaissut niin, että metsästävät kaverit on luvanneet hoitaa sen mun puolesta, tosin isäntä lupas ainakin lintujen suolistamisen opetella siinä yhteydessä. Teiltä haettu kukko on ollut oikein ahkera, ja sen jälkeläisistä onkin nyt kuusi kukko-poikaa kasvatettu täyteen kokoonsa ja ihan ajatuksella pataan! :) Vielä kun pääsisi tuumasta toimeen... Kesäpossuja olis tarkoitus ottaa pari kappaletta tänä kesänä, kun ei tee mieli enää syödä tehotuotettua sikaa, mutta vhh:lla lihaa kuluu paljon.

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Olet blogissasi kirjoittanut koulukiusaamisesta.
  Olisko mahdollista, että voisin käyttää tekstiäsi
  opinnäytetyössäni joka käsittelee kiusaamista ja
  elämää sen jälkeen.
  Siitä olisi iso apu minulle, voin lähettää valmiin
  opinnäytetyöni sitten sinulle luettavaksi.
  Jos voisit vastata s-postiini tuuli.rissanen@gmail.com

  Ystävällisesti, Tuuli Rissanen

  VastaaPoista
 10. Hei! Blogistani löytyy tunnustus sinulle. Innolla odotellaan uutta tekstiä :)

  VastaaPoista
 11. Olisipa kiva tietää, että mitä sulle kuuluu nykyään :)

  VastaaPoista
 12. olemme pikku hiljaa siirtymässä ranchi elämään.Jo tässä alkuvaiheessa olen huomannut,että kauppareissut ovat jääneet vähäisiksi,ihan kuin ennen vanhaan meijeritilipäiviksi.Kasvisyönti on lisääntynyt sekä ruuanvalmistus yksinkertaistunut ja leivonta omista jauhoista lisääntynyt.Kalaa käytämme pari kertaa viikossa,kasvisruokia pari-kolme kertaa viikossa ja loput voi olla sitten vaikka lihaa tai kanamunia.Lämmitys sujuu puilla,joten töitä riittää jo ruuan hankinnassa ja muun elämän ylläpidossa.Aikalailla tähän malliin olemme pyrkineet elämään ennenkin,mutta nyt on jäänyt myös auton käyttö minimiin.Sähköä vielä käytämme mutta ruuan valmistus ja lämmitys tapahtuu puuhellalla.Lämpimän pinta-alan olemme puolittaneet talossa,niin lämmitettävä ala on onneksi aika pieni.Pesukone vielä pyörittää vaatteet,joten täysin riippumattomia emme vielä ole yht.kunnan järjestelmästä.Haaveena on kylläkin ollut sähkötön elämä-Tällä hetkellä pyörii vielä pakastimet ja niihin etsin muita ratkaisuja.Opiskelua riittää,mutta on palkitsevaa.

  VastaaPoista
 13. Are you wondering where to get vape supplies online that will make your buy dank vapes online now  experience like no other? .Simply browse through our catalog and let buydankvapeonline’s Vapes exceed your expectations.  At our store, you can buy dank vapes online, buy stiizy carts online, buy kingpens online, buy wholesale carts online, buy brass knuckles online at a click. Simply search by the device type or brand and then add the product that fits the bill to your cart. We will deliver it to you in no time so that you can enjoy your favorite clouds of vapor as soon as possible
   buy vape carts online 
  buy dank vapes online 
  buy stiizy carts online  
  buy kingpens online 
  https://buydankvapeonline.com/product-category/kingpen/ 
  buy brass knuckles online  
  buy Dank Vapes now  
  buy KingPen online now  
  where to buy dank vape online  
  https://buydankvapeonline.com/product-category/dank-vapes/ 

  VastaaPoista
 14. Hello, and welcome to our website for the best hand raised
  hand raised macaw parrots for sale. We pride ourselves in the best taming practices of macaws among aviaries. All of ourmacaws for sale are bred in a disease-free Biosecure breeding sanctuary. They are well socialized, having been raised in our home as members of our own family in order for them to become ready to be a member of yours, we have green wing macaw,severe macaw for sale,scarlet macaw for sale,blue and yellow macaw for sale among others. They are quite comfortable around all ages, including the elderly and young children. When you purchase a bird from Us, we are committed to offering lifetime support and guidance to you and your family.You can read more and view our available birds.You can
  READ MORE and view our avilable birds.

  VastaaPoista
 15. Welcome to Ragdoll Kittens Cattery click here to adopt a ragdoll kitten online We are a small and loving cattery . We are pleased that you have chosen to visit our Ragdoll cats/Ragdoll kittens cattery, and hope you will notice right away from our website how beautiful and loved our Ragdoll cats and kittens are. These beauties are easily integrated into our loving family home, first as mothers carrying the litters, and then from the time the ragdoll kittens are born until they are adopted so we always have Ragdoll kittens for sale|Ragdoll kittens for adoption|Ragdoll kitten price|Ragdolls|Cost of Ragdoll kittens|. Our adult cats have tested negative for HCM and PKD1 through University of California Davis. Upon request, we have five generations of pedigree documentation on our adults available to anyone who is interested. Ragdoll kittens are registered with The International Cat Association (RAGDOLL KITTENS FOR SALE),and are never caged. The cats that are in our reputable breeding program can produce mink, sepia and traditional Ragdoll kittens. Ragdolls have a laid-back personality and enjoy being physically handled making them one of the best lap cats! We are all family here at Ragdoll kittens cattery since we are ragdoll kitten breeders and all the love we bestow by holding each cat and kitten daily further Teacup RAGDOLL Kittens for sale|Hypoallergenic kittens for sale nurtures their loving personalities and temperaments,TICA/CFA REGISTERED RAGDOLL KITTENS FOR SALE thanks for adopting a ragdoll ketten from us

  Welcome to Ragdoll Kittens Cattery click here to adopt a ragdoll kitten online We are a small and loving cattery . We are pleased that you have chosen to visit our Ragdoll cats/Ragdoll kittens cattery, and hope you will notice right away from our website how beautiful and loved our Ragdoll cats and kittens are. These beauties are easily integrated into our loving family home, first as mothers carrying the litters, and then from the time the ragdoll kittens are born until they are adopted so we always have Ragdoll kittens for sale|Ragdoll kittens for adoption|Ragdoll kitten price|Ragdolls|Cost of Ragdoll kittens|. Our adult cats have tested negative for HCM and PKD1 through University of California Davis. Upon request, we have five generations of pedigree documentation on our adults available to anyone who is interested. Ragdoll kittens are registered with The International Cat Association (RAGDOLL KITTENS FOR SALE),and are never caged. The cats that are in our reputable breeding program can produce mink, sepia and traditional Ragdoll kittens. Ragdolls have a laid-back personality and enjoy being physically handled making them one of the best lap cats! We are all family here at Ragdoll kittens cattery since we are ragdoll kitten breeders and all the love we bestow by holding each cat and kitten daily further Teacup RAGDOLL Kittens for sale|Hypoallergenic kittens for sale nurtures their loving personalities and temperaments,TICA/CFA REGISTERED RAGDOLL KITTENS FOR SALE thanks for adopting a ragdoll ketten from us

  VastaaPoista
 16. Welcome to Glock Store ,a Discreet online depot where you can buy firearms and ammunition , Buy guns online ,
  buy ammo discreetly without monotonous deocumentations and ship to your prefered location with no hassle.We are FFL Dealers and stricktly follow the Regulations of the Gun Control Act(GCA).Purchasing Fireamrs and Ammunition online with caution has always been a long process of paperwork because of the inter/Intra state Laws controlling the buying and distribution.At Glock store online shop we cut the Gordian knot and deliver to your location with no hassle.We have a wide range of firearms and ammunition for sale ,buy Ammo such as shotguns,Long guns,Magazines, Optics and accesories which include Century Arms,Kel-Tec,
  Ruger,
  AR15,
  AK47,.Despite the perusal increase in surounding firearms,we issue uncomplicated paths to acquire Firearms for individual and or Family security.If you have ever asked yourself
  how to buy guns and ammunition online with ease and,safety then your question is answered once you are here.All you have to do is choose your firearms, optic, magazine,accessories and add to cart then proceed to check out. READ MORE on how to buy guns and ammunition online discreet.
  Pain management, pain medicine,buy pain medication and buy research chemicals, pain control or algiatry, is a branch of medicine employing an interdisciplinary approach for easing the suffering and improving the quality of life of those living with chronic pain,
  buy lipitor
  You can also buy weed online, buy cbd oil

  Hello, and welcome to our website for buy fennec foxes as pets. A family run farm, we have extensive experience in breeding fennec foxes.

  READ MORE We provide new homes for our baby fennec fox pets for sale. We equally provide shipping services to ensure your fox arrives your location with no hassles. Due to
  fennec fox pet for sele being illegal in certain states, we do not facilitate delivery nationwide. Our Fennec Foxes for Sale are limited to a select states which consider it legal. We equally facilitate the acquisition of Permits in states which require on before owning a
  buy baby fennec fox for sele

  VastaaPoista
 17. Hello, and welcome to our website for the best hand raised
  hand raised macaw parrots for sale. We pride ourselves in the best taming practices of macaws among aviaries. All of ourmacaws for sale are bred in a disease-free Biosecure breeding sanctuary. They are well socialized, having been raised in our home as members of our own family in order for them to become ready to be a member of yours, we have green wing macaw,severe macaw for sale,scarlet macaw for sale,blue and yellow macaw for sale among others. They are quite comfortable around all ages, including the elderly and young children. When you purchase a bird from Us, we are committed to offering lifetime support and guidance to you and your family.You can read more and view our available birds.You can
  READ MORE and view our avilable birds.

  Welcome to our farm where we breed Registered pomeranian puppies for sale.As a registered pomeranian puppies breeder, we have made it possible for pomeranian puppy lovers to
  buy pomeranian puppies online,buy zwergpitz pomeranian from our family run farm. Pomeranian dogs are small dogs with a weight of 1.36 to 3.17 kg and a withers height of 15 to 18 cm. They are compact but robust dogs with a lush, textured coat and a tall and flat tail. The top coat forms a fur ruff on the neck, for which poms are known, and on the hindquarters they have a margin of feathered hair.You can click HERE to view our available pomeranian puppies

  We have other cat breeds ready for adoption, Welcome to British Shorthair kittens cattery, home of Registered British shorthair kittens for sale. As Registered and well recognized British shorthair kittens breeder, we have been raising British Shorthair kittens since 2015.As British shorthair kittens breeder,we have extensive experience in breeding and grooming British Shorthair Kittens . We provide an opportunity to become an owner of our highly valued British shorthair kittes for sale which have been well trained and have all qualities of a good British Shorthair such as calmed personalities of British shorthair kittens and good tempers ,hypoallergenic kittens for sale.We equally provide shipping services to ensure your British Shorthair kitten arrives your location with no hassles. So feel at home adopt a British shorthair kitten online or adopt a British shorthair kitten near me with ease.

  VastaaPoista
 18. Welcome to Ragdoll Kittens Cattery click here to adopt a ragdoll kitten online We are a small and loving cattery . We are pleased that you have chosen to visit our Ragdoll cats/Ragdoll kittens cattery, and hope you will notice right away from our website how beautiful and loved our Ragdoll cats and kittens are. These beauties are easily integrated into our loving family home, first as mothers carrying the litters, and then from the time the ragdoll kittens are born until they are adopted so we always have Ragdoll kittens for sale|Ragdoll kittens for adoption|Ragdoll kitten price|Ragdolls|Cost of Ragdoll kittens|. Our adult cats have tested negative for HCM and PKD1 through University of California Davis. Upon request, we have five generations of pedigree documentation on our adults available to anyone who is interested. Ragdoll kittens are registered with The International Cat Association (RAGDOLL KITTENS FOR SALE),and are never caged. The cats that are in our reputable breeding program can produce mink, sepia and traditional Ragdoll kittens. Ragdolls have a laid-back personality and enjoy being physically handled making them one of the best lap cats! We are all family here at Ragdoll kittens cattery since we are ragdoll kitten breeders and all the love we bestow by holding each cat and kitten daily further Teacup RAGDOLL Kittens for sale|Hypoallergenic kittens for sale nurtures their loving personalities and temperaments,TICA/CFA REGISTERED RAGDOLL KITTENS FOR SALE thanks for adopting a ragdoll ketten from us

  Welcome to Ragdoll Kittens Cattery click here to adopt a ragdoll kitten online We are a small and loving cattery . We are pleased that you have chosen to visit our Ragdoll cats/Ragdoll kittens cattery, and hope you will notice right away from our website how beautiful and loved our Ragdoll cats and kittens are. These beauties are easily integrated into our loving family home, first as mothers carrying the litters, and then from the time the ragdoll kittens are born until they are adopted so we always have Ragdoll kittens for sale|Ragdoll kittens for adoption|Ragdoll kitten price|Ragdolls|Cost of Ragdoll kittens|. Our adult cats have tested negative for HCM and PKD1 through University of California Davis. Upon request, we have five generations of pedigree documentation on our adults available to anyone who is interested. Ragdoll kittens are registered with The International Cat Association (RAGDOLL KITTENS FOR SALE),and are never caged. The cats that are in our reputable breeding program can produce mink, sepia and traditional Ragdoll kittens. Ragdolls have a laid-back personality and enjoy being physically handled making them one of the best lap cats! We are all family here at Ragdoll kittens cattery since we are ragdoll kitten breeders and all the love we bestow by holding each cat and kitten daily further Teacup RAGDOLL Kittens for sale|Hypoallergenic kittens for sale nurtures their loving personalities and temperaments,TICA/CFA REGISTERED RAGDOLL KITTENS FOR SALE thanks for adopting a ragdoll ketten from us

  VastaaPoista

 19. WELCOME TO pug puppies BREEDERS HOME BUY A PUG ONLINE|PUG PUPPIES FOR SALE|ADOPT A PUG ONLINE|PUG|BLACK PUG PUPPIES FOR SALE
  We are so glad you stopped by to check out our amazing TEACUP Pug puppies. All of our animals come fully up to date on vaccinations, heart-worm tested negative, and de-wormed, as well as neutered, and treated for any ailments found upon veterinary examination Adopt a teacup Pug puppy
  Ownership of a Pug includes a commitment that is wider in scope than providing doggy necessities and allowing this jovial little pet to occupy a portion of your home. Pug ownership is a give-and-take relationship that will continue throughout the little dog’s life. That enjoyable companionship thrives when each member of the pair respects the other and camaraderie rules the union. Your Pug will entertain you, love you, and be obedient and faithful to you if you spend time with your doggy friend.
  Adopt a pug puppies online puppy onlie or pug puppies for sale online does not all depends on the money involve. You have to love
  Black pug puppies for sale at heart before you go in search of pug puppies for sale or adopt a pug puppy.This means that you have to keep the pug puppy price or cost of a pug puppy or a teacup puppy in mind before you harnest the interest of buying a pug online.
  WELCOME TO buy Persian kittens online/CAT FOR ADOPTION CATTERY.
  First question to ask here should be,What is the price for a PERSIAN KITTEN BREEDERS,Persian kitten price/cost,Can i adopt a Persian kitten online?Persian kitten Breeders.Are persian kittens playful? As the name implies, this website is devoted to our love for animals. We are the home of CFA/TICA Registered Persian Kittens and The Cat Groomer.Persians kitten Cattery has been registered with the Cat Fancier’s Association since 1994, breeding and showing purebred, pedigreed Persian Cats and Kittens, We offer companion kittens in the colors of brilliant WHITE PERSIAN KITTENS FOR SALE (White click here to adopt a Persian kittens for sale for Sale with Blue Eyes, White Persian Kittens for Sale with Odd Eyes and White Persian Kittens for Sale with Copper Eyes). Persian kittens also breeds adorable SILVER PERSIAN KITTENS FOR SALE and GOLDEN PERSIAN KITTENS FOR SALE with vivid green eye color and eye liner. Persian kittens are socialized at a young age, hand fed and kept in a clean and cozy environment. You are assured of a healthy companion when they leave; veterinarian examined, vaccinated, wormed and come with a 2 year genetic guarantee. The time devoted into each Persian kitten makes a world of difference in your little one’s personality and it’s health. A small variety of Persians known as TEACUPS are available as companions. Teacup sized Persians are a separate breeding program from my show cats and come in a variety of colors. Adopt a Persian kitten online are not conducive to children, they are difficult to breed and raise and therefore expensive. All companion kittens are sold to be neutered and spayed. I request that the application on this website be submitted if you are interested in being a prospective parent. We offer a secure form of payment and financing through various means,So adopt a kitten online today

  VastaaPoista
 20. Welcome to Ragdoll Kittens Cattery click here to adopt a ragdoll kitten online We are a small and loving cattery . We are pleased that you have chosen to visit our Ragdoll cats/Ragdoll kittens cattery, and hope you will notice right away from our website how beautiful and loved our Ragdoll cats and kittens are. These beauties are easily integrated into our loving family home, first as mothers carrying the litters, and then from the time the ragdoll kittens are born until they are adopted so we always have Ragdoll kittens for sale|Ragdoll kittens for adoption|Ragdoll kitten price|Ragdolls|Cost of Ragdoll kittens|. Our adult cats have tested negative for HCM and PKD1 through University of California Davis. Upon request, we have five generations of pedigree documentation on our adults available to anyone who is interested. Ragdoll kittens are registered with The International Cat Association (RAGDOLL KITTENS FOR SALE),and are never caged. The cats that are in our reputable breeding program can produce mink, sepia and traditional Ragdoll kittens. Ragdolls have a laid-back personality and enjoy being physically handled making them one of the best lap cats! We are all family here at Ragdoll kittens cattery since we are ragdoll kitten breeders and all the love we bestow by holding each cat and kitten daily further Teacup RAGDOLL Kittens for sale|Hypoallergenic kittens for sale nurtures their loving personalities and temperaments,TICA/CFA REGISTERED RAGDOLL KITTENS FOR SALE thanks for adopting a ragdoll ketten from us

  Welcome to Ragdoll Kittens Cattery click here to adopt a ragdoll kitten online We are a small and loving cattery . We are pleased that you have chosen to visit our Ragdoll cats/Ragdoll kittens cattery, and hope you will notice right away from our website how beautiful and loved our Ragdoll cats and kittens are. These beauties are easily integrated into our loving family home, first as mothers carrying the litters, and then from the time the ragdoll kittens are born until they are adopted so we always have Ragdoll kittens for sale|Ragdoll kittens for adoption|Ragdoll kitten price|Ragdolls|Cost of Ragdoll kittens|. Our adult cats have tested negative for HCM and PKD1 through University of California Davis. Upon request, we have five generations of pedigree documentation on our adults available to anyone who is interested. Ragdoll kittens are registered with The International Cat Association (RAGDOLL KITTENS FOR SALE),and are never caged. The cats that are in our reputable breeding program can produce mink, sepia and traditional Ragdoll kittens. Ragdolls have a laid-back personality and enjoy being physically handled making them one of the best lap cats! We are all family here at Ragdoll kittens cattery since we are ragdoll kitten breeders and all the love we bestow by holding each cat and kitten daily further Teacup RAGDOLL Kittens for sale|Hypoallergenic kittens for sale nurtures their loving personalities and temperaments,TICA/CFA REGISTERED RAGDOLL KITTENS FOR SALE thanks for adopting a ragdoll ketten from us

  VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)