maanantai 24. lokakuuta 2011

Nokkoskeijun kertomuksia

Jokainen varmaan tietää mikä on nokkonen, sen verran pisteliäästi se suhtautuu uusiin tuttavuuksiin. Koitapa kätellä sitä, et todellakaan saa siltä ystävällismielistä tervehdystä, vaan polttavan ja kirvelevän sylkäisyn kämmeneesi. Vaikka nokkonen on luonteeltaan äksy ja luotaantyöntävä, jopa pelottavan kunnioitusta herättävä, on sen sydän puhdasta kultaa. Jos uskallat katkerasta ensitapaamisesta huolimatta tutustua paremmin tähän kiukuttelevaan kasviin, huomaat saavasi vastineeksi paljon enemmän kuin ehkä uskalsit odottaakaan. Nokkonen tarjoaa sinulle erittäin terveellisen päivällisen, rutkasti vitamiineja ja lääkinnällisiä ominaisuuksia. Nokkonen sisältää paljon rautaa, c-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia, joten voit huoletta paistella nokkoslättyjä ja nautiskella ne hyvillä mielin, jopa terveellinen voi olla varsinaista herkkua. Lääkinnällisesti nokkonen on myös oikea ihmeiden ihme. Se auttaa anemiaan sekä eturauhasen liikakasvuun, lisää virtsaneritystä, lievittää astmaa, laskee verenpainetta sekä verensokeria, auttaa allergioissa, edistää suoliston toimintaa sekä pintaverenkiertoa, poistaa elimistöstä raskasmetalleja sekä puhdistaa verta. Nokkonen hoitaa myös tulehtuneita haavoja.


Rohtona käytetään kukintansa aloittaneita versoja, lehtiä, siemeniä ja juurta. Vanhemmasta nokkosesta käytetään vain lehdet. Nokkosen voi kuivattaa tai pakastaa ryöppäyksen jälkeen, jolloin tämän kasvin ominaisuuksista voi nauttia läpi vuoden. (Ryöppäys poistaa poltinkarvojen poltteen.) Kuivaus on helppoa, kuivatat nokkosen pimeässä huoneenlämmössä joko kimppuina roikottamalla kaatosta tai väljästi aseteltuna laatikossa tai korissa.

Nokkosta voi siis käyttää ainakin näihin sairauksiin ja vammoihin: kihti, turvotus, iskias, reumataudit, diabetes (ei päivittäiseen käyttöön verensokerin liiallisen alenemisen vuoksi), verenvuodot, yskä, keuhkoputkentulehdus, astma, allergia, anemia, ripuli, peräpukamat, ummetus, vatsavaivat, virtsatietulehdus,  mustelmat, hilse, ihottumat, ihovauriot, ihotulehdukset...  Iholle voit tehdä nokkosesta hauteen, kun taas sisäisesti voit nauttia nokkosta kuivattuna vaikka teen, puuron tms. joukossa. Hiuksia voit hoitaa nokkosvedellä huuhtelemalla, samalla saa päänahkakin hyvää hoitoa. Myös sisäisesti nautittuna nokkonen vahvistaa hiuksia sekä kynsiä.

Nokkosta ei kannata kerätä liian reheviltä paikoilta, esim. kotieläinten lantalan vierestä, koska se kerää itseensä nitraattia.


Meidän pihallamme nokkosia kasvaa yli tarpeen :) Ja nokkosemme ovat kiukkuisimpia nokkosia, jotka olen koskaan tavannut, polte kestää päiviä ja aikuisellakin meinaa melkein itku tirahtaa silmänurkasta polttiaisen päästyä yllättämään. Mutta ehkäpä niiden kantama salaisuus on niin suuri, jotteivat ne halua hevin sitä luovuttaa?

6 kommenttia:

  1. Kiva teksti, enpäs tiennyt että nokkonen on noin hyödyllinen kasvi :-) Muutenkin varmasti moninverroin elimistöystävällisempi kuin monet lääkepurkeista ja kaupan hyllyiltä tulevat valmisteet!

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Marjoiren kanssa :) Muakavaa lukea hyvää tekstiä, sitä ei tunnu löytyvän edes lehdistä. Alkoi heti tehdä mieli nokkosteetä ;)

    VastaaPoista
  3. Marjorie, nyt vaan nokkosia keräämään, vai kasvaako Kiinassa nokkosia? :)

    Anonyymi, nyt vaan nokkosteet pannuun porisemaan ja nautiskelemaan syksyn pimeydestä :)

    VastaaPoista
  4. Hei,
    ihana, kun kirjoitit nokkosesta ja vielä noin kauniisti! Olen nokkosteen ystävä ja sen olen huomannut, että hemoglobiinin arvo nousee nopeasti, joten nokkostee on nyt minun sunnuntai-iltapäivän hemmoitteluhetken tee.

    Lisäksi käytän sitä lannoiteena ja "tuholaismyrkkynä" kasvihuoneessani, jotkut vieraat nyrpistävät nenäänsä sen tuoksulle, mutta minä pidän siitä. Ja se toimii!

    Oletkos muuten käyttänyt nokkosvettä hiuksiisi? Minä onnistuin kerran saamaan erittäin kuiviin ja huonokuntoisiin kutreihini vihertävän värin! Olin upea viherpiipertäjä :)

    Eläköön nokkonen!
    Terv. Merja

    VastaaPoista
  5. Merja, nokkosvesi onkin hyvä tuholaistorjuja, mutta joidenkin mielestä se tosiaan haisee aika kamalalle :DD Mieheni mummo aikoinaan keräsi sadevesitynnyriin aikamoista hajupommia, mieheni kertoo, että muistaa sen hajun vieläkin ;)

    Nokkosvettä en ole hiuksiini koittanut, mutta kokemuksistasi päätellen nokkosvesihoito taitaa olla hyvä vain tummille hiuksille :DD Olen kuullut kyllä, että se auttaa päänahan ongelmiin aika tehokkaasti.

    VastaaPoista
  6. Hei! Olen Ylen Poliisi tv:n toimittaja ja teen koulukiusaamiseen liittyvää juttua. Taustatyötä tehdessäni löysin sivuillesi ja haluaisin kovasti jutella näkemyksistäsi juttuuni ja sen näkökulmaan liittyen. Jos mahdollista, voitko lähettää minulle jotain yhteystietoja (puhelin tai s-posti) osoitteeseen marisiukonen@hotmail.com? Ylen osoitteeni on mari.siukonen@yle.fi, mutta tätä postia en enää kohta ole lukemassa, koska en pääse tähän käsiksi talon ulkopuolelta. Lisäksi olen vielä maanantaina kuvauskeikalla juuri edellä mainitun aiheen tiimoilta. Äläkä pelästy: en ole sinua pakottamassa kameran eteen, mutta kaipaisin muutakin kuin "asiantuntijamielipiteitä" -viran takaa kun on aina helppo huudella!
    Ystävällin terveisin,
    Mari Siukonen, toimittaja / Poliisi tv

    VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)