keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Jos joskus maalaat rottinkituolin....

A) Mieti uudestaan, jos vaikka haluaisitkin maalata jotain muuta. Rottinkituolissa on paljon koloja, syvennyksiä ja ulottuvuuksia, joihin et voi kuvitellakaan pääseväsi kunnolla pensselillä.

B) Osta maalia tarpeeksi. Kauppiaan myymä parin desin pönttö (jonka hän vakuutti riittävän, epäuskostani huolimatta) ei riittänyt kuin ruhtinaallisesti ohennettuna, ja vain kertaan. Rottinkituoli pitää näköjään maalata pariin otteeseen, koska osa niistä himputin koloista maalautuu hyvin ja osa hyvin huonosti, joten tuoli näyttää kertalaakin jälkeen melkoiselta läikkäkasalta. Ja jos on omaa yhtään samanlaisen luonteen kuin minulla, niin maalin loppumisesta johtuen odotamme toista kertaa hyvin hyvin pitkään. Siihen asti yritämme elää siis suunnitelmaa:

C) Toivottavasti olet hyvä naamioimaan, koska läikikäs tuoli vaatii kumppanikseen naamioinnin mestarin. Toisaalta taas ainakin äitisi mielestä on varmaankin hyvin hellyttäävää nähdä tuotoksesi, se kun tuo mieleen päiväkotiajat ja tekemäsi askartelut.


Onneksi maalaaminen sentään lievitti värinpuutostilaani jonkin verran, ja selviän kenties muutaman viikon...?

Asiasta toiseen, onko kukaan koskaan käyttänyt pesukonevärejä, joilla voi värjätä vaatteita? Kaapissani seilaa muutama kolttu, jotka ovat jääneet väärän värinsä takia käyttämättä. Mustaksi tietenkin ;D

10 kommenttia:

 1. Ihana tuolihan se on :) Ja hei, kädenjälki saa näkyä! Teillä on muutenkin kivannäköinen koti.

  Värjäsin just yhden vaaleanharmaan tunikan tummanvihreäksi. Tuli ihan täydellinen. Mustaksi on tullut värjättyä kaikenlaista... Kannattaa tosiaan tarkistaa: kangas, sillä kaikkeen ei tartu kunnolla, väri, sillä musta väri ei värjää pikimustaksi, ei ainakaan mulla ole tehnyt sitä. Mulla keltaisesta puserosta tuli tumma sammaleenvihreä! Ja näkyvät ompeleet jäävät helposti näkyviin erivärisenä. Mutta muuten kivaa puuhaa, kunhan jaksaa iloita pesukoneesta nousevista yllätyksestä ;)

  VastaaPoista
 2. Elise, kiitos :) Tämä koti taitaakin olla se, jossa vielä mummunakin majailen ;) Taidan kyllä koittaa noita värejä, eipä se ota jos ei annakaan. Toki muutama euro voi mennä hukkaan, mutta menee se hukkaan moneen muuhunkin turhanpäiväiseen :)

  VastaaPoista
 3. No onpa pirteä tuoli ainakin! Ja juu oon kans kuullu, että musta pesukoneväri ei värjää kokonaan mustaksi. Valkoiset vaatteet voivat muuttua suurimmasta osasta värejä vain harmaaksi.. Eli tunge mieluummin väriä sankoon ja upota vaatteet sinne hurjan värimäärän kanssa :)

  VastaaPoista
 4. Kiitti Leena vinkistä! Kolttuja on sen verran, että ehdin tekemään monta tieteellistä tutkimusta aiheesta :D

  VastaaPoista
 5. Pellava, puuvilla ja viskoosi värjääntyy aika hyvin, pitää vaan muistaa että ei laita liikaa tavaraa suhteessa väriaineeseen. Eli kannattaa tarkistaa siitä väripaketin ohjeesta paljonko saa värjättävä vaate painaa että väristä tulee intensiivinen. Mitä painavampi vaate per väripaketti, sitä vaaleampi lopullinen värisävy.

  Värjäsin pari vuotta sitten kermansävyiset puuvillahousut ja niistä tuli kyllä ihan mustat, paitsi tikkauksista tuli vaaleanharmaat koska olivat polyesteriä (ompelulangat on vaatteissa nykyään yleensä polyesteriä koska se kestää paremmin kuin puuvillainen ompelulanka).

  Jos tekstiilissä on tekokuituja (polyesteri, polyamidi, akryyli) on värjäytyminen heikompaa ja voi olla että mustallakin värillä tulee pahimmillaan hennon vaaleanharmaata tai läikikästä. Läikikkyys on vaarana myös jos kone on liian täyteen.

  VastaaPoista
 6. Rhia, kiitos kun pistit kunnon tietopaketin :) Ostin eilen Dylon pesukonevärin, mutta suolaa unohtui ostaa. Jostain syystä siihen tarvitaan siis myös puoli kiloa suolaa...? :D Pitääpä katsoa mistä materiaalista koltut on valmistettu!

  VastaaPoista
 7. Juu se suola on oleellinen asia. Se vaikuttaa värin tarttumiseen joten jos haluaa parhaan mahdollisen lopputuloksen sitä ei voi jättää pois. Ja jos nyt käy niin että värjäystulos jää vähän hailuksi niin ainahan voi sitten kokeilla uutta värjäystä myöhemmin, vaikka eri valmistajan värillä.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Rhia! Huomenna siis suolakaupoille ja koltut pesukoneeseen :) Saas nähdä miten käy :)

  VastaaPoista
 9. Rottinkia voi maalata myäs spräyllä. ;D Toivoo: Eija

  VastaaPoista
 10. Jarkko sanoo, ettei spräyllä voi maalata mitään, kun se on ihan kökköä ja lohkeiloo irti :DD Mä kyllä olisin hyvin mielelläni aina suihkimassa :D

  VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)