torstai 8. syyskuuta 2011

Äitiyden kultainen myytti

On erikoista, että juuri ihmiset ovat valloittaneet maapallon, vaikka ihmisen poikaset ovat vaivalloisimpia asioita mitä maa päällään kantaa. Äiti joutuu vuosikaudet selviämään vähillä yöunilla, kuuntelemaan kiukuttelua ja kitinää, ja vasta noin 20 vuoden hoivaamiseen jälkeen jotkut pennut ovat valmiita selviytymään omillaan.

Myös äitiyden kultainen myytti on rikkumaton. Jos joku uskaltaa sanoa, ettei se äitinä toimiminen nyt oikeasti ollutkaan kivaa, ja että välillä tekisi mieli heittää kiljuva kolmivuotias ikkunasta pihalle, painaa kaasua ja lähteä juopottelemaan ja juhlimaan, ihmiset vetävät järkytyksestä nopeaa henkeään, nostavat käden kauhistuneena suunsa eteen, ja soittavat sossuun. Näin kärjistetysti siis. Äidin pitäisi tuntea kokoajan kaikkivoipaista iloa lapsistaan, jotka oksentavat parhaan juhlamekon päälle, keskeyttävät aamukahvin, piirtävät tapetille, joka maksoi 98e/rll, kaivavat kakkaa vaipastaan ja syövät sitä ja pilaavat meikkisi leikittyään intiaaneja. Samalla useille äideille on todellisuutta puute aikuiskontakteista, olet kotona ihmisen kanssa joka ei osaa kunnolla puhua, joka huutaa sinulle, lyö sinua ja haluaa seurata kun käyt tarpeillasi. Kun isä tulee kotiin (jos tulee) hän ei ymmärrä mitä rankkaa on olla kotona päivät pitkät. Ja tuntuu ettei moni muukaan ymmärrä. Se, että joku tarvitsee sinua jatkuvasti 24/7 on välillä todella ahdistavaa. Kuin ei saisi hengitettyä lainkaan. Katsot ikkunasta pihalle, ja tiedät, ettet voi enää vain napata avaimiasi ja lähteä ulos syksyyn nauttimaan väriloistosta. Sinun on otettava kiljuva ja huutava lapsi mukaan, joka ikinen päivä.

Myös se, että äidin olisi lähestulkoon lopetettava itsensä huolto, ja elettävä vain lapsilleen on erittäin suurta kökköä. Tyylistään kiinni pitävät, ja aikaa omalle ulkonäölle suovat äidit pistetään helposti "huono äiti" kategoriaan, koska onhan se nyt lapsen vähemmän rakastamista, kun tuhlaa aamuisin muutaman minuutin peilin edessä, eikä katso kullanmurusensa kanssa lastenohjelmia. Ehkäpä olisi aika siirtyä kaksiraitaverkkareihin, MLL:n t-paitaan ja blondattuun, kulahtaneeseen permikseen? 
Nyt tämä äiti juo aamukahvinsa loppuun, menee peilin eteen piirtämään silmät päähänsä ja punnitsee päivän vaatetustaan pitkään ja hartaasti. Adios!

7 kommenttia:

 1. Jep! Oon kuullut että monet sellaiset jotka ovat huoliteltuja ja pitävät tyylistään kiinni ovat huonoja äitejä. Siis mitä ihmettä? Sehän on jokaisen oma valinta löytääkö pari minuuttia peilin edessä. Mut ehkä koen sen sitten kun on omia lapsia ;)

  VastaaPoista
 2. Se on varmaan joku kateellisuus mikä siinäkin on, jos ei itse jaksa laittautua, niin kukaan muukaan ei saa jaksaa. Onhan se nyt kamalaa, kun oma ukkokulta näkee kaupungilla huoliteltuja äitejä lastensa kanssa, kun itse on ostanut uusia alusvaatteitakin viimeksi viisi vuotta sitten :)

  VastaaPoista
 3. Aivan hieno teksti :) Ja ihan asiaa kaikki. Mun on vaikea ymmärtää, ettei kaikki äidit muka jossain vaiheessa haluaisi olla ihan rauhassa ja tehdä mitä tykkää. Tuskin kukaan on sellainen. Mä ainakin haluan ihan omaakin rauhaa, silloin, kun se mukula (toivon mukaan) tulee. Ja toivon mukaan jaksan pitää tyylistäni kiinni. On kauheaa nähdä miten jotkut antavat itsestään kaiken vain muille ja unohtavat itsensä, ei siinä voi missään nimessä voida hyvin =/

  VastaaPoista
 4. Sepä se, kaikki varmaan haluavatkin sitä omaa rauhaa, mutta sitä kun ei missään nimessä saa sanoa ääneen, tai saa otsaansa huonon äidin leiman... Ja oon Leena ihan samaa mieltä, että on vaikea varmasti voida hyvin, kun peilistä katsoo takaisin unohdettu ihminen mustine silmänaluksineen ja vauvankakkaa paidassa.

  VastaaPoista
 5. Jos joku säälittävä nainen haluaa pysyä kotona lasten kanssa pysykööt, mutta jos sinun tekstisi tarkoitus oli esim. edistää tasa-arvoa tai naisten asemaa olisit voinut vaikka puhua kotivanhemmista sen sijaan kuin pelkästään naisista joka on loukkaavaa.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi, tarkoitukseni ei todellakaan ollut edistää tasa-arvoa tai naisten asemaa :D En nyt ymmärrä mikä siinä on niin loukkaavaa, että puen sanoiksi asian, joka koskettaa aika läheisesti juurikin naisia? Meidän lapsemme on kyllä ollut kotona isänsäkin kanssa puoli vuotta, mutta koska en ole isä, en voi kirjoittaa isän suulla ;)

  VastaaPoista
 7. Mitenkäs tuo kommentti "säälittävä nainen"? Kukas täällä saisi loukkaantua? :P

  VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)