lauantai 3. syyskuuta 2011

Hiusten hennaus

Olen erittäin tyytyväinen, että olen taas tajunnut siirtyä kasvivärien ihmeelliseen maailmaan, parin hennauskerran jälkeen tukka on erittäin pehmeä, ja ohut suomalainen tukkani on saanut rakennetta, jolloin se pysyy siinä asennossa kuin pitääkin, eikä vain korista kasvojani ohuena linttana pitkin päätä.

Henna-kasvista siis kyse, lawsonia tieteeliseltä nimeltään. Jotta jokainen ymmärtäisi, mikä ero on kasvivärillä ja kestovärillä, yritän selittää asian lyhyesti ja ytimekkäästi. Kestoväri rikkoo hiuksen pinnan, eli avaa hiussuomut, jolloin väripigmentit pääsevät hiuksen sisään. Hiuksen sisässä sijaitsevat väripigmentit hapettuvat, eli muuttavat hiusvärin vaikutuksesta väriään. Kemiallinen väri siis suoraan sanottuna räjäyttää hiuksen auki, jotta saadaan aikaan haluttu muutos. Henna ja muut kasvivärit taas tarttuvat sähkövarauksella hiuksen pintaan, muodostaen siihen läpinäkyvän punertavan kalvon, joka hiusten pohjaväristä riippuen muodostaa hiuksiston värin. Värjäystulos riippuu pitkälti hiusten omasta sävystä, tummiin hiuksiin tulee ehkä vain kaunis punainen vivahde, kun taas vaaleampiin hiuksiin saadaan aikaan välillä erittäinkin kirkkaita lopputuloksia. Mitä vaaleampi hius, sen punaisempi on lopputulos.

Yllä muutama esimerkki lopputuloksesta, Luulen, että ylemmän kuvan hiukset ovat olleet tummanruskeat, ehkä pohjaa 3-4 kun taas alemman kuvan hiukset vaaleahkot 7-8 pohjalla. Kuvat ovat Long Hair Communityn nettisivuilta, topikista "Show me your hennaed hair" eli siis täältä . Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa kuvia, on uskomatonta miten kiiltäviä ja intensiivisiä lopputuloksia hennalla saa aikaan! Aivan jotain muuta kuin kestovärit, joiden kiilto kestää vain pari päivää.

Hennan ja Cassia-kasvin avulla saadaan aikaan kuparikultaisia lopputuloksia, Cassia on "väritöntä" joka henna-seokseen sekoitettuna laimentaa hennan punaista sävyä. Jos cassiaa käyttää yksikseen, saa aikaan ihanan kiillon tummaan tukkaan, vaaleat hiukset voivat cassia käsittelystä saada kultaisen sävyn. Hennan ja Indigon (sininen kasviväri) sekoituksella saadaan aikaan eri tummuusasteella olevia ruskeita sävyjä, myös sitä ah niin ihanaa mustaa ;) Mielestäni hennan ja indigon avulla saatu musta väri on kaunein musta jonka tiedän, intensiivinen, ja uskomattoman kiiltävä!!

Kasviväreillä värjääminen on kuitenkin aika työlästä puuhaa, seosta on pidettävä päässä mielellään 2-6 tuntia, ja hennaseoksen levittäminen on alussa aikamoisen hermoja raastava kokemus, ennenkuin oppii tekemään itselleen passelin sekoituksen, joka ei ole liian löysää, eikä liian tykkyä. Mutta kun olet värjännyt hiukset pariin kertaan, on henna jo kerrostunut hiukseesi niin, että värisi pysyy intensiivisenä ja kauniina ilman jatkuvaa värjäysrumbaa. Vain juurikasvun värjäys on silloin tällöin paikallaan.

Tapetilla on ollut suurten hiusväritalojen tutkimukset, joissa rotilla on ollut suurempi riski sairastua syöpään, kun niille on syötetty henna-kasvia päivittäin suuria määriä. Kukaan hiustenvärjääjä tuskin kuitenkaan vetelee hennaa kilokaupalla päivässä, joten nämä tutkimukset voi minun mielestäni jättää omaan arvoonsa. Jos taas rotille olisi syötetty hapetteellista kestoväriä yhden kerran, niin mitä luulette, että olisi tapahtunut? No, rotan limakalvot olisivat hapetteen vaikutuksesta tuhoutuneet, ja se olisi kuollut kivuliaan ja tuskallisen kuoleman. Näitä kannattaa miettiä aina monelta kannalta, ennen kuin muodostaa oman mielipiteensä.

Kirjoittelen myöhemmin lisää tästä ihanasta ihme-aineesta, noista aiemmista postauksista näette tukkani värin muutaman hennauskerran jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Viimeinkin! Olen koittanut löytää blogien ihmemaasta toisiakin jotka käyttävät hennaa. Mulla on hennavärjäilyä takana jo kahdeksan vuotta enkä vaihtaisi. Ihmisten tietämättömyys on varmaankin suurin syy miksi harva hennailee. Monella on mielikuva että henna on vaarallista ja tietysti kauhutarinat hennatatuoinneista kiertävät. Toivottavasti hennaa ei kielletä ikinä. Joudun joskus selittelemään miksi käytän tällaista "myrkkyä", johon olen todennut että mielummin kulauttaisin kurkkuuni shotin hennaa kuin mitään peroksidimömmöä. Kyllähän sen hajunkin pitäsi jotain kertoa.

    VastaaPoista
  2. Aah, ihanaa, sielun sisko :D Mä en ymmärrä kuinka ihmiset kuvittelee, että kemiallinen väri olisi missään muodossa turvallisempaa kuin värjäävä kasvi. Mutta suurien hiustalojen propaganda alkaa näköjään vaikuttaa, mikä on erittäin harmillista!!

    VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)