keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Noituus ennen ja nyt 1.

Keräilin taas hieman informaatiota netin ihmeellisestä maailmasta, ja surukseni huomasin, kuinka vieläkin on vallalla käsitys, että noidat ja noituus ovat saatanan kätyreitä, pahuuden ilmentymä. Kristityt kavahtavat jo sanaa noituus, ja kietoutuvat peittojen alle pelkäämään. Monelle noituus liittyy vähintäänkin saatananpalvontaan, jos ei paljon pahempaankin. Noituus on salaperäistä, pelottavia riittejä sisältävä ja kauhistuttava uskonto, jota harjoittavat kulkevat ehdottomasti pimeyden poluilla, tehdessään pahoja taikojaan, ja lumotessaan ihmisiä hyppäämään kalliolta alas.

Mitä noituus sitten oikein on, ja millaista on elää noidan elämää?  Ennenkuin noidat saivat näin huonon maineen kristinuskon vaikutuksesta, suomessa noita käsitettiin lähinnä parantajaksi ja hyväntekijäksi. Noidan tai tietäjän hallussa oli tietoja, joiden avulla hän saattoi auttaa ihmisiä hädässä ja sairauksissa. Nimenomaan yrtit olivat noitien ja tietäjien erikoisalaa, niiden avulla noidat paransivat monia sairauksia, ja heidän maineensa kasvoi. Noidilla oli kiinnostusta ja mielenkiintoa yrttien maailmaan, ja he tiesivät moneen yrttiin kätketyt voimat, joista tavallinen ihminen ei tiennyt juurikaan mitän. Tämä tietämys nostatti salaperäisyyttä, ja yleisesti uskottiin, että noidilla oli yliluonnollisia kykyjä. Kristinuskon levitessä olivat pakanauskonnot, joihin noituus auttamattomasti kuului, uhka kirkolle ja sen vaikutusvallalle. Kirkko siis tavallaan mustasi kaikkien muiden uskontojen ja uskomusten maineen julistaessaan ne syntisiksi ja kauhistukseksi herralle. Tämä tietenkin sekoitti ihmisten mieliä, ja kohta oli helppo julistaa noidaksi joku, joka oli sinua jollain tavalla loukannut, tai joka ei käyttäytynyt kuin kunnon kristityn kuuluikin. Noitavainojen syntysyistä ollaan montaa eri mieltä, mutta ne ajoittuvat kuitenkin niin selkeästi ristiretkien jäkeiseen aikaan, että minun mielipiteeni mukaan noitavainot olivat osa suurta muutosta, jossa pakanoista käännytettiin kristittyjä, ja kristinusko alkoi todenteolla nostaa päätään.


Mitä nykypäivän noidan elämään sitten kuuluu? Monet noidat harjoittavat luonnonuskontoja, eli vanhoja uskontoja, joissa luonto on erittäin suuressa roolissa. Yleensä noidat kategorioidaan wicca-uskontoa harjoittaviksi, mutta useimmat noidat tuskin ovat wiccoja. Wicca on kuitenkin suhteellisen nuori uskonto, perustettu n.1940-luvulla, kun taas noitia on ollut jo vuosisadat. Monet noidat elävät suhteellisen tavallista elämää, käyvät töissä, hoitavat lapsensa, kahvittelevat ystäviensä kanssa. Jotkut pukeutuvat goottimaisesti tai jollain tavalla noitamaisesti, mutta iso osa ei näytä pukeutumiseltaan mitenkään erikoiselta. Jopa kaupan kassatätisi saattaa olla noita, tai miksei vaikka lapsesi liikunnanopettajakin. Yhteistä kaikille näille noidille on heidän rakkautensa luontoon, ja syvä yhteytensä siihen. He eivät pelkästään rakasta luontoa, vaan kokevat olevansa osa sitä, eivät ylempänä, eivät alempana, vaan samalla tasolla ykseydessä luonnon kanssa. Tuskin kukaan noita kieltää naispuolisen jumalattaren olemassaolon, vaikka kaikilla voikin olla oma käsityksensä jumalattaren ilmenemisestä. Noita on syvässä symbioosissa luonnon kanssa, hän elää sitä, hengittää sitä, ja se kietoo noidan syleilyynsä kuin pehmeä silkki.

Jotkut noidat ovat erittäin kiinnostuneita luonnon antimista, yrteistä, ja keräilevät ja kuivailevat niitä käyttöönsä. Yrteistä he valmistavat rentouttavaa teetä, hoitavat lapsensa atooppista ihoa tai lieventävät puolisonsa flunssan oireita. Nämä ns. keittiönoidat tietävät, että luonto tarjoaa parannuksen kaikkiin yleisimpiin sairauksiin, ja tarjoaa antimensa avokätisesti sille, joka tietää kuinka niitä käytetään. Usean noidan puutarha onkin täynnä yrttejä joka lähtöön. Kuva puutarha.net sivuilta.


Noitien kerrotaan myös usein loitsivan ja tekevän taikojaan, eli käyttävän magiaa. Magia on ihan sama asia kuin rukous, mutta monet noidat käyttävät erilaisia apuvälineitä tehostaakseen pyyntöjään. Loitsuihin kuuluu usein runomittaan asetettu hokema (vrt. vaikka Isä Meidän Rukous), jonkinlainen riitti (Vrt. vaikka ehtoollinen). Vastoin yleisiä luuloja noidat eivät ole plagioineet kristinuskoa, vaan kristinuskon rukoukset, toimitukset sun muut on varastettu pakana-uskonnoilta aikojen saatossa. Valkoiseksi magiaksi kutsutaan magiaa, joka tähtää hyviin tekoihin. Tätä magiaa useimmat noidat käyttävät. On toki joitain hairahtuneita, jotka käyttävät magiaansa pahaan, muiden satuttamiseen, mutta koska magian laki on se, että kaikki mitä teet, palaa luoksesi kolminkertaisena takaisin, on mustan magian käyttäminen äärettömän riskialtista puuhaa. Pahat teot, joita teet rynnivät kimppuusi kolme kertaa kovemmalla voimalla. Siksi magian käytössä ollaan suhteellisen varovaisia. Sanansa ja pyyntönsä on mietittävä tarkkaan, koska jokainen loitsu toteutuu sellaisena kuin sen on lähettänyt ilmoille. Jos teet magiaa nöyrin sydämin tarkoituksena tehdä hyvää, vastaa maailmankaikkeus pyyntöihisi hyvällä, mutta itsekkäistä syistä tehdut loitsut kääntyvät yleensä tekijäänsä vastaan.

Voisin kirjoittaa aiheesta vaikka kokonaisen kirjan, mutta tyydytään nyt aluksi tähän. Jos kiinnostusta löytyy, voin myöhemmässä vaiheessa valottaa muitakin nykypäivien noitien tapoja ja tottumuksia.

3 kommenttia:

 1. Näinhän se menee.. mutta mielestäni magia ei ole minkään väristä, vaan on niinkuin luonto, lempeää ja karkeaa samaan aikaan. Ja vaikka taioillansa tarkoittaisikin hyvää, voi silti saada pahaa aikaseksi, joten jäsennettäköön sillä minun pointtini.

  VastaaPoista
 2. Anna tulla lisää vaan, mua ainakin kiinnostaa kovasti! :)

  VastaaPoista
 3. Leena, magialla tosiaan voi saada aikaiseksi ikäviä seurauksia, jos ei mieti tarkkaan mikä on taian tarkoitus ja punnitse jokaista eri suuntaa kuinka sen pitää vaikuttaa. Vaikka siis tarkoitus olisi hyväkin.

  henni, tarkoitus on kyllä lisävalaista vielä, ihanaa jos kiinnostaa :) Käsitettä kun ei saa mahtumaan muutamaan lauseeseen vaikka kuinka tiivistelisi :)

  VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)