keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Luonnonnoituus

Wiccasta on kirjoitettu kasapäin oppaita ja kirjoja, kun taas luonnonnoidat ovat vailla omaa käsikirjaansa. Vaikka uskonnoissa on paljon samoja elementtejä, ne kuitenkin eroavat toisistaan sen verran, että luokittelen itse itseni ennemmin luonnonnoidaksi, kuin wiccaksi. Luonnonnoituus on ammentanut paljon elementtejä shamanismista sekä kelttiläisyydestä, joten jotain osviittaa luonnonnoidalle voi löytyä näitä kahta käsittelevistä kirjoista. Koska luonnonnoituuteen ei liity kirjoitettuja sääntöjä, muodostuu se jokaisen harjoittajansa mukaan hieman erilaiseksi. Kerään alle hieman jotain informaatiota, jotta luonnonnoituudesta löytyisi edes jotain kirjoitettua tekstiä :) Ihanaahan olisi, jos jos joskus saisi kirjoitettua kokonaisen kirjan, Luonnonnoidan Käsikirjan, ja pystyisi kokoamaan kaiken hajanaisen tiedon yksien kansien väliin. (Jokainen kohta allaolevassa ei sovi kaikkiin luonnonnoitiin, koska jokainen määrittää itse omat toimintatapansa. Olen kirjoittanut yleistävään sävyyn helpottaakseni ymmärtämistä.)

Luonnonnoita ja luonto

Perinteisessä luonnonoituudessa harjoittajalla on syvä yhteys luontoon, ja luonnon kiertokulku on muutenkin erittäin tärkeä osa luonnonnoituutta.  Luonnonnoidat seuraavat hyvin tarkkaan ympäristöään, havainnoivat sääilmiöitä, seuraavat luonnoneläimiä ja saavat näin todella paljon erinäistä tietoa luonnon tilasta. Luonnonnoidat seuraavat kuun vaiheita, vanhan kansan uskomuksien mukaan eri kuun vaiheissa kannattaa tehdä eri asioita. Lisätietoa kuun vaikutuksista löydät täältä . Luonnonnoidat viettävät paljon aikaa luonnossa meditoiden, vaellellen tai vain retkeillen. Jos taas luonnonnoita ei pääse tarpeeksi usein luontoon, on hänen sisällään siihen suuri kaipaus, joka voi tehdä olon melkein sairaaksi. Siksi monella luonnonoidalla on pala luontoa kodissaan, matkoilta kerättyjä kiviä, viherkasveja, leikkokukkia... Mitä vain, mikä tuo palan luontoa huoneistoon.

Vinkki: Säähavaintoja ja muita luonnonilmiöitä kannattaa kirjata ylös, muistiinpanoista voi löytyä myöhemmin erittäin mielenkiintoisia seikkoja.


Luonnonoita ja jumaluudet

Usein luonnonnoita näkee jumaluuden kaikkialla ympärillään, kivissä, kasveissa, ihmisissä, eläimissä. Jumaluus jaetaan maskuliiniseen ja feminiiniseen energiaan, eli Äiti Maahan ja Isä Jumalaan.  Itse koen Äiti Maan läsnäolon voimakkaimmin luonnossa ja siihen liittyvissä asioissa, kun taas Isä Jumalan läsnäolo esiintyy arkipäivissäni, hän on se, jolta pyydän apua murheissa ja suruissa sekä aineellisissa asioissa. Jotkut luonnonnoidat kunnioittavat useampia jumalia ja jumalattaria. Luonnonnoita kunnioittaa myös muita elämänmuotoja. Luonnonhenget, keijut ja haltiat ovat osa ympäröivää maailmaamme, ja tekevät tarpeellista työtä luonnon parissa.


Luonnonnoidan sapatit eli juhlapyhät

Luonnonnoidat juhlivat luonnon kiertokulkua sapatein. Jotkut noidat järjestävät sapatteina erilaisia riittejä, syövät hyvin, polttavat lukuisia eläviä tulia ja sapatin luonteen mukaan lisäävät niihin omia elementtejään kunnioittaakseen luonnon eri vaiheita. Jotkut noidat taas juhlistavat sapatteja hiljentymällä ja sytyttämällä kynttilän, tapoja on varmaan lukuisia erilaisia, niinkuin noitiakin. Alla sapatit päivämäärineen, sapateista neljä on suurempaa juhlaa, tummensin ne selvyydeksi. Pienemmät sapatit osuvat päiväntasauksiin ja seisauksiin

Imbolc 2.2        Kevään heräämisen juhla
Ostara 21.3      Tasapainon, hedelmällisyyden ja kevään alkamisen juhla
Beltaine 1.5      Kesän alun ja kasvukauden alkamisen juhla
Litha 21.6         Keskikesän juhla
Lughnasa 1.8     Sadonkorjuun alun juhla
Madron 21.9      Viimeisen sadonkorjuun juhla
Samhain 31.10   Kesän Lopun ja talven alun juhla. Vainajien muistamisen juhla.
Yule 21.12         Valon palaamisen juhla, vuoden pisimmän yön juhla

Luonnonnoidan päiväpuhteet 


Kun luonnonnoidat palaavat töistä tai koulusta, hoitavat kotiaskareensa ja vaihtavat päivän kuulumisensa perheen ja ystävien kesken alkaa heidän vapaa-aikansa. Mitäs noidat sitten vapaa-aikanaan puuhailevat? Kokosin hieman listaa noitien vapaa-ajanviettotavoista. Jotkin noidat allekirjoittavat suurimman osan listan sisällöstä, jotkut taas eivät. Jokainen luonnonnoita valitsee itse kiinnostavimmat asiat itselleen, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että jokin asia listassa on noidan sydäntä lähellä.

- Lääkeyrttien kasvattaminen, keräys, kuivaus ja parantaminen
- Vaihtoehtoiset hoitomuodot, vyöhyketerapia, käsillä parantaminen, akupunktio, aromaterapia
- Ruokayrtit ja villivihannekset, ruuanlaitto puhtaista ja tuoreista raaka-aineista
- Luonnonkosmetiikan valmistus, voiteet, salvat, shampoot, rasvat jne.
- Saippuan valmistus, kynttilöiden valmistus
- Kivien keräily, niiden voimat, ja parantaminen
- Ennustaminen, riimut, tarot-kortit jne.
- Sääilmiöiden ja luonnon kiertokulun kirjaaminen ja havannointi
- Luonnonsuojelu
- Taiteet, maalaus, piirtäminen, kirjoittaminen, musiikki
- Puutarhan hoito, yrttien kasvatus, ruuan tuottaminen
- Retkeily, vaellukset, veneily
- Lukeminen
- Magian tekeminen, loitsut, taiat
- Käsityöt, askartelu

Lista ei ole kaikenkattava, jos sinulle tulee mieleen jotain, joka listasta puuttuu, niin kerro ihmeessä, lisään sen listaan :)


Tässä siis pikainen tietopaketti kaikille kiinnostuneille. Luonnonnoidat joutuvat yleensä keräilemään sirpaleista tietoa ympäriinsä, ja kaikenkattavaa pakettia luonnonnoidille ei suomeksi löydy. Toivotaan, että joskus kaiken oleellisen saisi koottua näppärästi yksien kansien sisään, jolloin tiedon käsitteleminenkin olisi helpompaa :)

4 kommenttia:

  1. Olipa mukavaa lukea tätä tekstiä. Olen itsekkin luonnonnoita, tai käytän termiä vihreä noita:) Oletko tutustunut Ann Mouran kirjoihin? Green witchcraft, osat 1-3 voisivat olla kaipaamaasi tietoa. Moura ei pidä itseään wiccana, vaan luonnon noitana.

    VastaaPoista
  2. Olen itse asiassa katsonut tuota kirjaa joskus sillä silmällä, mutta olen ihan älyttömän huono lukemaan englanniksi :P Siksi toivoisinkin, että luonnonnoituudesta löytyisi jotakin suomenkielistä, että olisi tällaisten laiskamatojenkin helpompi ymmärtää lukemansa ;D Mutta josko sitä innostuisi kohottamaan kielitaitoaan jossain vaiheessa :)

    VastaaPoista
  3. Scott Cunningham: Maan voimaa - magiaa luonnosta kirjaa voisi suositella suomeksi :) Ainakin jotain juttua, mutta aika suppeasti tehty.

    VastaaPoista
  4. Sitä oon muuten tuolta bookplussalta haaveillut :D Pitääpä pistää tilaukseen :)

    VastaaPoista

Kaikki kommentit maan ja taivaan väliltä tervetulleita, kiva jos jätät merkin käynnistäsi :)